Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο. 121) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Τις ημέρες αυτές έφθασε στην πόλη μας το πρώτο δημοτικό λεωφορείο που κινείται με ηλεκτρική ενέργεια. Το mini bus αυτό θα μπορεί να εξυπηρετεί τη δημοτική συγκοινωνία και να μεταφέρει πολίτες, είτε από και προς τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει ο Δήμος στις παρυφές της πόλης, είτε στις απομακρυσμένες γειτονιές (Κοφινάς, Λατόμι, Λιβάδια, Αγ. Σπυρίδων, Γιαλούρικα, Τουρλωτή, Βαρβάσι, Κάμπος, κλπ). Ενθυμούμαι, όταν πρωτοασχολήθηκα με τα κοινά στο Δήμο (γύρω στο 2000), η τότε δημοτική Αρχή Πέτρου Παντελάρα ενίσχυε γενναία (οικονομικώς) το Αστικό ΚΤΕΛ, ενώ και η
επόμενη δημοτική Αρχή (Μάρκου Μεννή) απαίτησε και κατόρθωσε να υπάρχει δρομολόγιο
στις περιοχές αυτές, αλλά και ιδρύθηκαν οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης στη Φάρκαινα και
την οδό Ράμνης. Πολύ αργότερα, επί δημαρχίας Μανώλη Βουρνού μελετήθηκε και προωθήθηκε η
ένταξη έργων, που περιλάμβανε και την προμήθεια ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων και μικρό λεωφορείο. Σήμερα είδαμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών. Ας ελπίσουμε σύντομα όλα αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος των δημοτών.

*¨Ένα φαινόμενο που μαστίζει την πόλη μας, κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι οι αυξημένοι κυματισμοί, που εκβράσουν το θαλασσινό νερό επί του οδοστρώματος, σε σημεία του κεντρικού οδικού δικτύου, στις περιοχές Φάρκαινα αλλά και Τάγμα Δεσπότη- Λιβάδια. Το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές από τη στήλη, εδώ και πολλά χρόνια. Απαιτείται η τοποθέτηση βράχων πλησίον της ακρογιαλιάς ή εντός της θάλασσας, ώστε ή να λειτουργούν ως κυματοθραύστες πριν τη στεριά ή να μειώνεται η ταχύτητα του κύματος επί της θαλάσσης. Το δεύτερο έχει επιτυχώς γίνει εδώ και πολλά χρόνια στη θαλάσσια περιοχή του Βροντάδου (από περιοχή Τρείς Μύλοι έως Μουριά) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εκεί τέτοιο πρόβλημα. Ειδικά μετά την κατασκευή νέων πεζοδρομίων στη Φάρκαινα και το Τάγμα είναι θέμα λίγων ετών αυτά να διαλυθούν από τις συνεχείς “βίαιες επαλείψεις” της θάλασσας στις επιφάνειές τους.

*Όσοι μιλούν για την εξεύρεση έστω και λίγων κυβικών νερού, προς ενίσχυση του διαθέσιμου υδρευτικού ύδατος στην πόλη μας, ας σπεύσουν -σήμερα κιόλας που το γράφουμε- πλησίον του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου (πλατεία Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά) να δουν δεκάδες κυβικά νερού ημερησίως να χάνονται στο δίκτυο απορροής ομβρίων (και ακολούθως στη θάλασσα), από φλέβα νερού πλησίον των υπογείων του. Οι παλαιότεροι ενθυμούνται ότι, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Ομήρειο, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 υπήρχαν δύο πηγάδια (ένα μικρό κι ένα μεγαλύτερο), το νερό των
οποίων προφανώς και δεν έχει χαθεί, αλλά αναζητά διέξοδο. Αντί, λοιπόν, να χάνεται, οι αντλίες που το φέρνουν στην επιφάνεια και το ρίχνουν στις σχάρες ομβρίων, ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι να το μεταφέρουν στο δημοτικό κήπο, όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για το πότισμα, τον καθαρισμό της πλατείας και τον εν γένει ευπρεπισμό του. Κάτι που πρέπει σήμερα να ξεκινήσει ώστε να είναι έτοιμο με την παράδοση του νέου δημοτικού κήπου (όταν και όποτε αυτή επιτευχθεί).

2
*Τις τελευταίες εβδομάδες διέκρινα στον αύλειο χώρο του Ιωνικού Κολυμβητηρίου την ύπαρξη δεκάδων μέτρων χρησιμοποιημένου ταρτάν, προφανώς απομακρυσμένου από κάποιο γήπεδο. Δεν γνωρίζω που και πως θα αξιοποιηθεί, όμως επειδή έρχεται χειμώνας και βροχές, νομίζω ότι έτσι κουλουριασμένο που είναι και εκτεθειμένο, μάλλον δύσκολα θα επαναχρησιμοποιηθεί. Γιατί δεν εξετάζεται η τοποθέτησή του σε μικρές αυλές σχολείων ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, σε συνεργασία με τις Σχολικές Επιτροπές, ικανοποιώντας διαχρονικά αιτήματα διευθυντών σχολείων αλλά και συλλόγων γονέων; Αναμένουμε…

*Μάστιγα επικίνδυνη η τοποθέτηση μόνιμων διαφημιστικών πινακίδων (μεταλλικών ή ηλεκτρονικών) στο κεντρικό οδικό δίκτυο. Για όσους δεν γνωρίζουν, η τοποθέτηση αυτή είναι παράνομη και εάν εξέλθει ένα αρμόδιο συνεργείο (ως η νομοθεσία προβλέπει) και ελέγξει τι ακριβώς συμβαίνει, το 90 % εξ αυτών θα απομακρυνθούν, επιβάλλοντας και ανάλογο χρηματικό πρόστιμο στους παραβάτες. Η αντίληψη ότι κάθε κατάστημα μπορεί να τοποθετεί πινακίδες εντός του οδικού δικτύου (κι ας είναι δίπλα στο κατάστημά του) έχει αρθεί με Αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων και νομοθετική ρύθμιση. Ειδικά όσες εξ αυτών, είτε αποσυντονίζουν τους οδηγούς κατά την οδήγησή τους, είτε δημιουργούν πρόβλημα στην ορατότητα σε στροφές και μικρούς δρόμους, είναι πασιφανές ότι απομακρύνονται άμεσα, με την πιθανότητα να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος.

*Το Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος Λιβαδίων (ΙΤΑΠ), είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα-σωματείο με πλούσιο έργο. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονα Φωστίνη και μέχρι σήμερα διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του, μέσα από εκδηλώσεις λατρευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Εκατοντάδες οικογένειες, παιδιά, επιστήμονες, εμπειρότατοι άνθρωποι έτυχαν στήριξης και βοηθείας από το ΙΤΑΠ όλες αυτές τις δεκαετίες. Ο Παντελεήμων Φωστίνης είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Μητροπολίτης Χίου που κατέλειπε ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ στη Χίο, για τη Χίο, την Εκκλησία της και τους ανθρώπους της. Το ΙΤΑΠ δώρισε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μια τεράστια ακίνητη περιουσία (αξίας σήμερα Εκατομμυρίων Ευρώ εν συνόλω) στην περιοχή Λιβαδίων-Χίου (όπου ανηγέρθησαν οι φοιτητικές εστίες) αλλά και στην Αθήνα
(πενταόροφη πολυκατοικία στην οδό Βουλγαροκτόνου 30, που στέγαζε τον ΄΄Οίκο Χίου Φοιτητού΄΄ και σήμερα τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου). Όμως, δυστυχώς -και μετά λύπης μου το λέγω- η σημαντική αυτή προσφορά δεν εκτιμήθηκε δεόντως. Την περίοδο που διανύουμε το ΙΤΑΠ πασχίζει να επισκευάσει τον κεντρικό Ναό των προσκυνημάτων του, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που επλήγη από τον σεισμό του Οκτώβρη 2020. Ας σπεύσουμε να βοηθήσουμε, με ότι μπορεί καθένας μας. Να σημειώσω ότι, την προσεχή Κυριακή (12/11 ε.ε.) το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα (καφές- τσάι) στο ξενοδοχείο Χανδρής, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τους σκοπούς του. Ας βοηθήσει καθένας μας όπως και όσο δύναται.

3

*Στο χωριό μου υπάρχει μια παροιμία που αναφέρει “όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”. Αυτό θυμήθηκα ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικού βουλευτή, που -ούτε λίγο ούτε πολύ- ζητάει τα “ρέστα” από την Περιφέρεια εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους. Το θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου χωλαίνει, λόγω ζητημάτων “εσωτερικού χαρακτήρα” των ιθυνόντων, στους οποίους όμως δεν συγκαταλέγεται η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια γνωμοδοτεί -και μόνον τούτο, διότι την όποια τελική έγκριση δίνει άλλος φορέας- για τους “δανειοθαλάμους”, δηλαδή τη λήψη υλικού προς χρήση, όταν δεν λαμβάνει κάποιος εργολάβος υλικό από πιστοποιημένη εταιρεία. Η αρμόδια επιτροπή περιβάλλοντος δεν συνηγόρησε να γίνεται λήψη υλικού που δεν θα είναι ελεγμένο ως κατάλληλο για τη χρήση που απαιτείται. Εφόσον το υλικό ελέγχεται και κρίνεται κατάλληλο, ουδείς έχει αντίρρηση. Τουλάχιστον αυτό αντιληφθήκαμε εμείς, έπειτα από ενημέρωση που είχαμε περί του όλου θέματος. Να λέμε τις αλήθειες που πρέπει και να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετεί η τοποθέτηση αυτή του κυβερνητικού βουλευτή. Ίσως διότι, όσες ημερομηνίες έχει εξαγγείλει -και για όσα έργα έχει πει- ουδέποτε τηρήθηκαν (για να δούμε, θα ισχύσει η ημερομηνία 31/03/2024 για την παράδοση του δικαστικού μεγάρου; Το ίδιο και για το αεροδρόμιο: Από το 2023 πήγαμε στο 2024 και σήμερα ανακοινώθηκε για το … 2026 !!!). Βέβαια, αντιλαμβάνομαι το άγχος ορισμένων: Για σκεφθείτε να μην έχει εκλεγεί ούτε ο Περιφερειάρχης ούτε ο Δήμαρχος που θα ήθελαν και επιπλέον, εκείνος που ζήτησαν να μην είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, να έχει εκλεγεί βουλευτής με άλλο κόμμα και να είναι σήμερα ισότιμος (και θεσμικά ελεγκτής) τους… ! Κάτι πρέπει να έχουν να λένε για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις… Και βάλλουν επί δικαίων και αδίκων !

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.